Toruń / Halka filmowa

DATA: 15 listopada 2019

CENA: 210 zł

Zapraszamy do Torunia na ciąg dalszy świętowania 200. urodzin Stanisława Moniuszki! Jego muzyki nigdy dosyć. Tym razem proponujemy wyjazd nie na koncert, nie na spektakl, a niezwykle oryginalny seans filmowy. Usłyszmy fragmenty „Halki”, które będą podkładem muzycznym do polskiego niemego filmu z roku 1932 opartego na operze Moniuszki. W wykonaniu wezmą udział fantastyczni śpiewacy, jedni z najlepszych, jakich mamy: Marcelina Beucher (sopran), Rafał Bartmiński (Jontek) i Mariusz Godlewski (Janusz). Towarzyszyć im będzie Toruńska Orkiestra Symfoniczną, którą poprowadzi charyzmatyczny dyrygent, lubujący się w takich nieszablonowych projektach – Adam Banaszak.

Oczywiście będzie też czas na zobaczenia kawałeczka Torunia, miasta, w którym „gotyk jest na dotyk” i które pachnie i smakuje piernikiem. Zajrzymy m.in. do Muzeum Podróżników im. Tony Halika. A po seansie  – czeka nas krótkie spotkanie z artystami.

Plan wycieczki:

10.00 – wyjazd z Gdyni, Sopotu, Gdańska / muzyczna podróż i prelekcja Jerzego Snakowskiego / poczęstunek śniadaniowy / 13.30 – 16.30 – zwiedzanie Torunia z przewodnikiem – spacer i objazd, m.in Muzeum Podróżników im. Tony Halika / 16.45 – 17.15 – obiad w restauracji Hotelu Filmar****/ przejazd autokarem do Auli Uniwersytetu Mikołaja Kopernika / 19.00 – 20.30 – seans „Halki” filmowej w Auli / spotkanie z wykonawcami / ok. 21.00 – odjazd do Trójmiasta / muzyczna noc w autokarze / ok 23:00 – przyjazd do Trójmiasta

Miejsca i godziny odjazdu

Gdynia, Plac przed Dworcem PKP (przy dawnej poczcie) – 10:00

Sopot – przystanek Monte Cassino – 10:15

Gdańsk – przystanek przy pomniku Piłsudskiego we Wrzeszczu – 10:35

Menu śniadaniowe: kawa/herbata, drożdżówka, owoce.

Menu obiadowe: bufet –  Żur na zakwasie chlebowym z białą kiełbasą i wiejskim jajem • Lekka zupa brokułowa z włoszczyzną i ziemniakami na kwaśnej śmietanie • Schab sous vide z sosem pieprzowym i smażonymi pieczarkami • Udziec z kurczaka kukurydzianego pieczony na papryce • Dorsz czarniak na sosie szafranowym • Kasza gryczana z listkiem laurowym • Warzywa sezonowe • Pasta aglio e olio • Sałaty z marynowanymi grzybami • Kiszone ogórki z czerwoną cebulą • Buraczki po polsku • Świeże pieczywo

Program i menu może ulec drobnym korektom

Cena: 210 zł

Cena obejmuje: przejazd autokarem  / bilety wstępu na seans i do zwiedzanych obiektów / przewodnika / prelekcje/ ubezpieczenie/ śniadanie / obiad

Uwaga! Plan wycieczki zakłada kilkusetmetrowe spacery. Na trasie możliwe są schody. Ze względu na porę roku możliwa jest deszczowa pogoda i niskie temperatury -sugerujemy zabranie kurtek przeciwdeszczowych.

 

JAK ZAPISAĆ SIĘ NA WYCIECZKĘ?

By zapisać się na wycieczkę prosimy o kontakt z panią Katarzyną Rybińską – tel.  782 –  859 –  766